Skype For Business Server 2015 Standart Edition Kurulumu

Merhaba bu makalemizde sizlere Skype For Business Server 2015 Standart Edition Kurulumundan bahsediyor olacağım eski adıyla Lync.

Aşamalarımız:

  1. 2 tane sunucu kuralım ben sunucuların üzerine Windows Server 2012 R2 kurdum.
  2.  Domain Controller kurulumu yapıyoruz ve Domain Controller’ ın üzerine CA servisini de kuralım.

Domain Controller kurulduktan sonra kurduğumuz 2. Makineyi de domain ‘e katalım.

Lync 2015 kuracağımız makinemizi domain admin ile açıyoruz ve Windows Server 2012 R2 ISO bağlı olsun ve Power Shell den aşağıdaki komutu çalıştıralım. Komutu çalıştırma amacımız “.net framework 4.5” yüklenmesidir.

Add-WindowsFeature NET-Framework-Core, RSAT-ADDS, Windows-Identity-Foundation, Web-Server, Web-Static-Content, Web-Default-Doc, Web-Http-Errors, Web-Dir-Browsing, Web-Asp-Net, Web-Net-Ext, Web-ISAPI-Ext, Web-ISAPI-Filter, Web-Http-Logging, Web-Log-Libraries, Web-Request-Monitor, Web-Http-Tracing, Web-Basic-Auth, Web-Windows-Auth, Web-Client-Auth, Web-Filtering, Web-Stat-Compression, Web-Dyn-Compression, NET-WCF-HTTP-Activation45, Web-Asp-Net45, Web-Mgmt-Tools, Web-Scripting-Tools, Web-Mgmt-Compat, Server-Media-Foundation, BITS -Source D:\sources\sxs

Yukarıda resimde görüldüğü gibi “.net framework 4.5” yüklenmiştir. şimdi Sunucumuzu yeniden başlatalım.

Lync ISO’ yu bağlayalım ve çalıştıralım. Karşımıza aşağıdaki gibi ekran gelecek Install diyerek devam ediyoruz ve kurulum için gerekli işlemleri yapıyoruz.

Gerekli gereksinimler yüklendikten sonra aşağıdaki gibi bir ekran gelecek ve adım adım yüklenecekleri yazacağız…

İlk olarak Install Administrator tools kurulumunu gerçekleştiriyoruz.

Kurulum tamamlandığında aşağıdaki programlar kurulmuş oluyor.

  • Skype for Business Server 2015 Topology Builder: 
  • Skype for Business Server 2015 Control Panel
  • Skype for Business Server 2015 Deployment Wizard
  • Skype for Business Server 2015 Management Shell

Şimdi geri geliyoruz ve 2. Seçenek Prepare Active Directory kurulumuna başlıyoruz bu alanda 5 madde var ve biraz uzun sürüyor bilginiz olsun.

Prepar Acrive Directory seçeneğin altında ilk seçeneği kurduktan sonra aşağıdaki gibi yanına yeşil tik koyacaktır.

Yaptığımız işlemin kontrolünü büyük AD ve Site yapılarında yapmamız gereklidir. Bunun için Administrative tools > ADSI Edit açılır ve sağ tuşla Connec to.. denir ve oradan  Select a well known Naming Context, den Schema seçilir. Burada CN=ms-RTC-SIP-SchemaVersion anahtarı bulunur ve properties açılır. RangeUpper de?erinin 1150 oldu?u gözlemlenir.

NOT: Eğer bu değeri göremiyorsanız işlemi tekrar başlatınız veya AD replikasyon işlemlerinin tamamlanmasını bekleyiniz.

Yukarıdaki işlemleri gerçekleştirdikten sonra 3. Adıma geçebiliriz. Bize ilk aşamada Universal Group Location seçeneği getiriyor domain FQDN seçeneğini seçmiyoruz bizde şuanda tek bir domain olduğu için direk Local Domain seçiyoruz.

İşlem tamamlandıktan sonra Skype for Business Server Management Shell de çalıştırıyoruz.

 “Get-CSAdForest”

Bu işlem tamamlandıktan sonra Step 5 yüklüyoruz sonra Active Directory sunucusuna geçip Active Directory Gruplarından CSA Administrator grubuna Administrator kullanısını ekliyoruz.

Ekleme işlemi bittikten sonra Lync sunucusunu yeniden başlatalım. Yeniden başladıktan sonra Deployment Wizard ekranında Prepare single Standart Edition Server seçeneğiyle devam ediyoruz.

SQL Express kurulumundan sonra Skype Server topology Builder üzerinden ilk topolojimizi oluşturuyoruz.

SIP domain ekranında mail adresinizin uzantısını yazabilirsiniz (@domain.com da domain.com gibi)

Yine Exchange deki gibi Accepted domain yapısında kullanıyorsanız burada Additional SIP domainlerinizi ekleyebilirsiniz. Bizim test ortamımızda Exchange olmadığından Next diyerek geçiyoruz.

Define the First site ekranında Size veya şirketinize ait site bilgilerini girebilirsiniz.

Open the New Front End wizard seçeneğini işaretlenerek devam ediyoruz.

Skype For Business Server 2015 Enterprise mi yoksa Standart Edition olacağı seçimi buradan yapılmaktadır. SQL Express kurulumundan sonra Standart Server devam edeceğimiz için seçimimizi yapıyoruz ve Skype For Business 2015 sunucusunun FQDN bilgisini giriyoruz.

Select features bölümünde lisanslamanıza göre istediğinizi özellikleri ekleyebilirsiniz.

Adımları resimlerden takip edelim.

Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra C diskinin içinde Share diye ben klasör açtım siz başka isim verebilirsiniz Türkçe karakter kullanmayın. Everyone kullanıcı grubuna Full yetki verelim

Bu kurulumda Office Web App Server kullanmayacağımız için seçeneği kaldırıp kuruluma devam ediyoruz.

Finish dediğimizde Topolgy tamamlandı ama işlerimiz bitmedi şimdi birkaç işlem daha yapacağız.

Organization name seçip sağ tuş Edit Properties diyoruz ve orada Administrative Access URL ve CMS seçimlerini yapıyoruz.

Bu işlemi de tamamladıktan sonra Lync 2010 da en çok problem yaşanılan ekran Topolgy Publish etmekti şimdi o işlemi yapacağız umarım hata almazsanız.

Direk tüm ekranlarda değişiklik yapmadan Next diyerek devam ediyoruz sonra Publish ediyoruz eğer bir yerde hata yapmadıysak aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.

Topoloji publish işleminden sonra artık Skype For Business 2015 sunucumuzun component kurmaya devam ediyoruz. Skype For Busminess 2015 Deployment Wizard ekranında Install or Update Skype for Business Server System step’i ile devam edelim.

  1. Step çalıştırdıktan sonra bir değişiklik yapmadan devam ediyoruz.

Kurulum Tamamlandıktan sonraki ekran.

  • Step kurmak istedi?inizde Updatelerle ilgili bir hata alacaksınız aşağıdaki hatayı aldınız mı?

Update for Windows Server 2012 R2 (KB3044374) Update indirip kuruyorsunuz. Kurullumu yaptıktan sonra hata aldığımız kurulumu tekrar deniyoruz.

Yukarıda görüldüğü gibi update işlemi tamamlandıktan sonra kurulum da hata almadık şimdi bir sonraki işleme geçelim.

Request, Install or Assign Certificates adımında Run butonuna tıklıyoruz hem Default Certificate hem de OauthTokenIssuer için ayrı ayrı sertifika request yapıyoruz.

Bu seçeneğe geçmeden önce ilk yapmanız gereken DC tarafında kurduğunuz CA servisi configure etmeniz gerekiyor configure ettikten sonra servisi çalıştıralım.

Request diyoruz ve işlerimiz daha kolaylaşıyor.

Biraz önce yaptığımız işlemin aynısını yapıyoruz bu sefer OAuthTokenIssuer için Request diyoruz ve yukarıdaki ekranlar otomatik geliyor.

Şimdi Skype for Business Management Power Shell’i açıyoruz ve servisleri çalıştırmak için Start-CsWindowsService yazıp çalıştırıyoruz.

İşlemi tamamladıktan sonra servis konsolundan servislere bakalım.

DNS Kayıtlarını giriyoruz kayıtlarımız aşağıdaki gibidir.

Kayıtları girdikten sonra kurulum tamamlandı.

Bir sonrakinde makalemizde yönetimi ve kullanıcı eklemelerini anlatıyor olacağım.

İlk yorumu siz yapın.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*